Veelgestelde vragen

Wat te doen bij problemen op reis?




Ik heb mijn reis-/identiteitsdocumenten verloren, wat moet ik doen?

Eerst en vooral dient u aangifte bij de lokale politie te doen van verlies van reis- of identiteitsdocumenten. Met deze aangifte en 3 pasfoto’s kan u vervolgens bij de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat een voorlopig paspoort verkrijgen. Bepaalde Belgische ereconsulaten in het buitenland kunnen ook voorlopige paspoorten afgeven. Als er geen Belgische vertegenwoordiging is in het land waar u zich bevindt, kan u terecht bij een vertegenwoordiging van een ander land van de Europese Unie, die u een Europees reisdocument (Emergency Travel Document) kan afleveren waarmee u naar België of een ander bepaald land van de Europese Unie kan terugreizen. De procedure verloopt makkelijker als u een kopie van de verloren of gestolen documenten hebt (eventueel op smartphone).

De verloren identiteitskaart en/of het verloren paspoort kunnen geblokkeerd worden via DOC STOP. Zo kan frauduleus gebruik voorkomen worden.


Ik kwam in geldnood, bijvoorbeeld door verlies of diefstal, wat kan ik doen?

Een geldsom kan makkelijk overgeschreven worden door familie of vrienden via een geldtransferbedrijf.

Indien u er niet in slaagt om vrienden of familie te bereiken, kan u uitzonderlijk aan de Ambassade of het Consulaat vragen hen te contacteren.


Ikzelf of iemand van mijn reisgezelschap heeft een ongeval, wat kan u doen om me te helpen?

Indien u er niet in slaagt om familie en/of vrienden te bereiken, kan u aan de Ambassade of het Consulaat vragen het nodige te doen. Indien er een taalprobleem is met de lokale zorgverleners kan u vragen dat de Ambassade/Consulaat hierbij bemiddelt.

Als de gehospitaliseerde persoon verzekerd is, is het heel belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar.


Iemand van mijn reisgezelschap wordt vermist, wat moet ik doen?

De eigenlijke opsporingsbevoegdheid ligt bij de lokale autoriteiten, maar de Ambassade/Consulaat kan het onderzoek in de mate van het mogelijke mee opvolgen en ook, via de diensten van de FOD Buitenlandse zaken, communiceren met de contactpersonen in België.


Iemand van mijn reisgezelschap is overleden, wat moet ik doen?

Indien een contactpersoon in België nog niet op de hoogte is, kan u vragen dat de Ambassade/Consulaat hen laat verwittigen (doorgaans door de lokale politie in België). De ambassade of het consulaat zal u helpen om de nodige stappen te ondernemen en u begeleiden bij het contact met de lokale overheid.

Als de overleden persoon verzekerd was, is het heel belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar om de nodige schikkingen te treffen voor de repatriëring van het lichaam.


Wat moet ik doen indien ik word aangehouden?

In geval van aanhouding of hechtenis kan u vragen dat de ambassade of het consulaat van België hierover ingelicht worden. Ze bieden in de mate van het mogelijke bijstand en kunnen uw familie inlichten indien u dit wenst. Meer informatie daarover in de brochure "Bijstand aan Belgen in Buitenlandse Gevangenissen".